Ernst Alm

Ernst Alm med Vasaloppspriset 1922 Ernst Alm föddes den 1 mars år 1900 i ett småbrukarhem i Hemmingen, en by 18 km sydost om Norsjö. Han var nummer fem i en syskonskara som bestod av en flicka och nio pojkar. Hans uppväxtförhållanden var som för de flesta pojkar i Norrlands inland, tidigt deltagande i arbetet på gården och redan i 15-årsåldern var det dags att börja arbeta i skogen uner vinterhalvåret. Ernst var också under en tid, tillsammans med några bröder, rallare på Inlandsbanan.

Anmärkningsvärt tidigt visade Ernst en otrolig uthållighet i skidspåren. Redan som 21-åring blev han svensk lagmästare på 60 kilometer, och han är fortfarande, 1999, den yngste Vasaloppssegraren, och han visade senare att den segern inte var någon tillfällighet. Även brodern Arvid var en duktig skidåkare, som gjorde goda resultat i bl.a. Vasaloppet.

Ernst utvecklade också egna och annorlunda träningsmetoder. Som t.ex. när han, för att bygga upp styrkan i rygg och armmuskler, band fast roddbåten i en ungbjörk som var lagom eftergivlig och sedan rodde av alla krafter, iakttagen av förundrade bybor.

Han tränade också mjölksyratålighet, då ett tämligen okänt begrepp. Han brukade lägga upp ett träningsspår i ett närbeläget berg, ett spår som bara utgjordes av en tung uppförslöpa och en brant utförslöpa. Förmågan att forcera tunga motlut var också en av hans starkaste sidor som skidlöpare.

När inbjudan till det första Vasaloppet sändes ut, ansåg sig inte Norsjö IFK ha råd att skicka några löpare, men sedan tidningen Västerbottens Kuriren erbjudit sig bekosta resa och uppehälle för en Norsjöåkare, anordnades en insamling som gjorde det möjligt att sända tre åkare. De tre åkarna: Ernst Alm, Oskar Lindberg och John Bergmark tackade för förtroendet med att bli 1:a, 2:a och 18:e och tog också lagsegern med 14 minuter tillgodo före Dala-Järna.

Ernst Alm var 174 centimer lång, kraftigt byggd och kallades av en del reportrar för "björnen". Han var fåordig och tillbakadragen, utom i skidspåren förstås. Betecknande är signaturen "Mr Jones" beskrivning av mötet med den förste Vasaloppsegraren:
"På eftermiddagen satt den unge Ernst Alm på soffan i Helmer Landecks arbetsrum, inramad av en grupp journalister. Den 22-årige skogsarbetaren var inte van att bli intervjuad. Han var så blyg, att jag nästan kände mig blyg själv när jag talade med honom. - Det här var väldigt roligt, sade han, men så rysligt märkvärdigt är det väl inte. Man gör så gott man kan och någon måste ju vinna. Alm satt mest tystlåten med nedslagna ögon, sade inte ett ord av egen drift och såg varken glad eller ledsen ut. Framför allt inte ledsen! Men hela hans typ gjorde ett sådant intryck att man sade sig själv: - Gustaf Vasaloppet vinner ingen oförtjänt löpare."

När tåget med de tre Vaslopshjältarna 1922 väntades in på stationen i Bastuträsk hade många bastuträsksbor samlats på perrongen för att bringa dem sin hyllning - men segraren fick man inte se, han hade hoppat av på andra sidan. Det var ju åt det hållet han skulle!

Det berättas att när Ernst Alm skulle fara till Vinterolymipiaden i Chamonix 1924, skulle han som vanligt åka skidor efter vintervägar och skidspår de dryga två milen till Bastuträsk. Efter omkring en halvmil började han fråga sig om han fått med sig den slips som hörde till representationsdräkten. En kontroll i ryggsäcken visade sig att så inte var fallet, alltså ställde han ifrån sig säcken, åkte tillbaka och hämtade slipsen - det blev ju ändå bara en mil extra!

När Ernst och brodern Elof, som var en mycket skicklig skidtillverkare, tillsammans med klubbkamraten Oskar Lindberg startade sin skidfabrik i Skellefteå 1926, övergick Ernst och Oskar samtidigt till Skellefteå IF.

Då de limmade skidorna i mitten av 1930-talet började konkurrera ut björkskidorna och fabrikens försäljning minskade, lämnade Ernst företaget och fick anställning vid Rönnskärsverken, där han blev kvar till sin pensionering.

Efter avslutad skidkarriär ägnade sig Ernst åt skytte och blev en framgångsrik fältskytt. Skidskytte fanns tyvärr inte då som tävlingsgren.


Ernst Alms meriter
LoppPlacering
SM 1924 - 60 km1:a
SM 1925 - 20 km1:a
Vasaloppet 19221:a
Vasaloppet 192315:e
Vasaloppet 192417:e
Vasaloppet 19255:a
Vasaloppet 192710:e
Vasaloppet 193011:e
OS i Chamonix - 50 km6:a
Holmenkollen 192612:e
Holmenkollen 19278:e





















© Norsjö Skidlöparmuseum


© Patrik Lundström, 2000-01-28
Är vi släkt eller har du synpunkter? Skicka ett mail.
Tillbaka till biografisidan.
Tillbaka till Patrik Lundströms släktsida.